Scheidingsadvocaat nodig in Amsterdam?
Gaat u scheiden en zoekt u een betrokken en deskundige advocaat? Of wilt u meer informatie over de diensten van De vakman?
Bel voor contact naar 020 - 794 71 51. U kunt ook onderstaand contactformulier invullen. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.
De eerste stap is misschien wel de moeilijkste, maar u dient uw partner te informeren. Hierin is het belangrijk om eerlijk en duidelijk te zijn. Vaak is het verstandig om uw partner even de tijd te geven na de mededeling voordat u verder het proces in gaat. De weg die u hierna gaat bewandelen hangt grotendeels af van de verstandhouding met uw partner, maar er zijn grofweg 3 mogelijkheden:
U heeft recht op partneralimentatie als u na de echtscheiding onvoldoende inkomsten heeft om in uw eigen levensonderhoud te voorzien. Daarbij wordt gekeken naar uw levensstandaard ten tijde van het huwelijk. Echtgenoten zijn niet alleen tijdens maar dus ook na het huwelijk verplicht om voor elkaar te zorgen. De rechter maakt in feite een vergelijking tussen uw behoefte en de draagkracht van uw ex-partner.
De ouder die na een echtscheiding voor de kinderen zorgt, heeft recht op kinderalimentatie zolang de kinderen nog minderjarig zijn. De andere ouder zal dit moeten betalen tenzij dat financieel niet mogelijk is.
Om vast te stellen of en hoeveel kinderalimentatie betaald moet worden, worden de volgende drie stappen genomen:
Let op! Bovenstaande uitleg is zeer beknopt en is vooral bedoeld om u inzicht te geven. Wilt u precies weten wat de uitkomsten in uw situatie zijn? Dan doet u er goed aan om een echtscheidingsadvocaat te bellen.
Als u een alimentatieplicht heeft, dan geldt er in principe een verplichting. Maar u kunt ook zelf afspraken maken met uw partner. Zolang u het samen eens bent om af te zien van de alimentatieplicht dan kan dat. U kunt hier later altijd nog op terugkomen, bijvoorbeeld als u of uw partners financiële situatie wijzigt. Wel zal een rechter altijd beoordelen in het geval van kinderalimentatie of er voldoende over de kosten en verdeling is nagedacht, in het belang van het kind.
U heeft voor het indienen van een verzoek tot echtscheiding altijd een advocaat nodig. Voor alle afspraken die u onderling met uw partner kunt maken heeft u niet per se een advocaat nodig, maar het is zeker wel verstandig. U maakt immers allerlei afspraken die belangrijk zijn voor de toekomst en die, na bekrachtiging van de rechter, bindend zijn. U wilt niet in de toekomst vast zitten aan afspraken die u gemaakt heeft zonder rationeel na te denken.
Als u gaat scheiden betaalt u beiden de kosten voor de advocaat. U maakt altijd in een eerste kennismakingsgesprek afspraken over het bedrag met uw echtscheidingsadvocaat, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Daarnaast dient u rekening te houden de kosten voor de procedure bij de rechter (griffierecht) en de zogenaamde legeskosten voor de benodigde aktes en uittreksels.
Gesubsidieerde rechtsbijstand
De overheid vergoedt in een aantal gevallen een deel van de kosten in de vorm van gesubsidieerde rechtsbijstand. Op de site van de Raad voor Rechtsbijstand (www.rvr.org) kunt u hier meer over lezen. Uw echtscheidingsadvocaat kan dit vaak ook voor u nakijken.